GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Kısıtlı Bütçeyle Seyahat Etmek: Ucuz Tatil için 9 İpucu

Kısıtlı Bütçeyle Seyahat Etmek: Ucuz Tatil için 9 İpucu

Eğer paranızı kontrol etmeyi biliyorsanız egzotik yerler keşfetmek için bir servet harcamanız ya da dünyayı dolaşmak için piyango kazanmanız kesinlikle gerekmiyor. Ucuz tatil yapmak sandığınızdan çok daha kolay. Kısıtlı miktarda para ile tatil planlamanıza yardımcı olacak denenmiş bazı ipuçlarını sizin için derledik.

1. Bir plan oluşturun

Eğer ayıracak paranız ve zamanınız varsa spontane bir şekilde seyahat etmek harikadır. Ancak kısıtlı bütçe ile geziyorsanız, yapmanız gereken ilk şey plan oluşturmak. Bunun için seyahat bloglarından ilham alabilirsiniz. Saat saat ayarlanmış bir plan oluşturmanız gerekmiyor ancak en azından yine de her şehirde veya ülkede ne kadar uzunlukta kalacağınıza dair bir fikrinizin olması ve bu maceranızın sizi götüreceği rotayı bilmeniz gerekiyor. Ne kadar çok az şeyi şansa bırakırsanız o kadar az beklenmedik şey yaşarsınız. Son dakika uçuşları ve konaklamaları fazlasıyla pahalı oluyor.

2. Sezon dışı seyahat edin

Okuların tatil olduğu zamanlarda seyahat etmekten kaçının, bu tarihlerde sadece o dönemde seyahat edebilen ailelerden faydalanmak adına seyahat endüstrisinin fiyatları oldukça artıyor. Gitmek istediğiniz yer için en iyi zamanı araştırın, o tarihlerden önce veya sonra seyahat edin. Bu döneme “omuz sezonu” (yüksek sezonla sezon dışı dönem arasında kalan zaman) deniyor. Yine çok iyi bir seyahatiniz olacak ancak belki güneş o kadar aydınlatmayacak (ayrıca iyi tarafından bakarsak o kadar da sıcak olmayacak). Oteller ve havayolları da müşteri çekebilmek için bu dönemlerde fiyatlarını düşürürler.

3. Konaklama seçeneklerini araştırın

Pahalı otel odalarındansa hostellerdeki paylaşımlı odaları tercih edin. Oda paylaşmak genelde harcamaları düşürür ve ranzalı paylaşımlı odalar size sizinle etrafı keşfetmekten keyif alabilecek insanlarla tanışma fırsatı da sunar. Diğer güzel alternatifler ise AirBnB ve Couchsurfing gibi internet siteleri. Burada yerel birinin evini ya da odasını kiralayabiliyorsunuz. Böylece fiyatlar yarıya inecek ve şehirdeki gerçek yaşantıya dair otantik bir bakış da sağlamış olacak. Ev sahibinizi en iyi yemek yerlerini ve etraftaki turist noktalarını bilen kişisel tur rehberiniz gibi düşünebilirsiniz.

Ailenizle veya arkadaşınızla bile kalabilirsiniz. Tanıdığınız insanlarla plan yapabilirsiniz veya uzak kuzeninizin kaldığı ya da okuldan bir arkadaşınızın şu an yaşadığı yere seyahate gidebilirsiniz. Bu sizi daha önce hiç düşünmediğiniz yerlere seyahate götürebilir.

4. Valizinizi uygun hazırlayın

Alışveriş yapmanızın gerekmemesi için (hediyelik eşyalar hariç) ihtiyacınız olan her şeyi yanınızda getirdiğinize emin olun. Nereye gidiyor olursanız olun, en azından bir adet kot pantolon, sıcak tutacak kapüşonlu bir giyecek ve tahmin edilemez hava şartlarına karşı su geçirmez bir ceket alın.

5. Uçak biletinizi erkenden alın…

Özellikle dönüş uçak biletinizi mutlaka alın çünkü eve dönüş garantiniz olan bir bilet olmadan paranızı yurt dışında tüketmek pek de uygun kaçmaz. Havayolları bir yıla kadar önceden bilet sunabiliyor ve dönüş tarihiniz ne kadar yakın olursa fiyatlar da o kadar artıyor. Özellikle de son bir ay kala çok fazla oluyor.

6. …ve uçacağınız zamanı iyi seçin

Salı günleri seyahat etmeyi tercih edin. Hafta ortası seyahatlerinin fiyatları daha az oluyor ve check-in ya da güvenlik kontrolü sırasında kısa süre beklemiş olursunuz. Ayrıca Business Class nasıl güzel gözükürse gözüksün ekonomi uçun, yükseltmeye gerek yok. Ucuz koltuk seçimi ile biriktireceğiniz parayı yemeğe veya konaklamaya harcayabilirsiniz. Düşük bütçeli hava yolları da kısa uçuşlar için iyidir ve genellikle daha ucuz imkanlar sunar. Eğer hafta sonu yolculuğu düşünüyorsanız çantanızı hafif hazırlayın ve sadece el bagajı kullanın, böylece bagajdan da para artırmış olacaksınız.

7. Toplu taşıma kullanın

Otobüsler ve trenler uçaklardan daha ucuz oluyor. Oldukça basit. Gece treninde yolculuk etmek aynı zamanda hostelde bir gece daha az konaklayacağınız anlamına gelir.

8. Nakitinizi tüketmeyin

Çok pahalı kafe ve restoranlardansa ucuz yemekler süpermarketlerde bulunabilir ya da yerel taze yemekler yapan yerlerde de bulabilirsiniz. Yemek yemeden önce etrafı gezmeye özen gösterin. Eğer gördüğünüz ilk restoranı tercih ederseniz çok harcama yapıp yapmadığınızı da anlayamayacaksınız. Her yemekte bira içmek de pahalı olacaktır, üstelik hem cebinize hem de belinize yük olacaktır eğer bazen yerine su tercih etmezseniz. Alternatif olarak hostellerde ya da kiralık odalarda mutfak erişiminiz olabilir ve kendiniz yemek yaparak daha fazla para biriktirebilirsiniz.

9. Ucuz tatil yaparken para kazanın

Tatillerde çalışmak yılın bazı aylarını hayalinizdeki seyahati yaşayabilmeniz için para biriktirmenin en akıllıca yoludur. Kış sezonunda kayak yapmayı öğretebilir, yazın Akdeniz’e seyahat edenlerle ilgilenebilir ya da Tayland’da dil öğreterek geçiminizi sağlayabilirsiniz. Eğer seyahat ederken çalışabiliyorsanız serbest bile çalışabilirsiniz. Tam anlamıyla sonsuz imkanınız var.

EF ile tatilleriniz bütçenize uysun.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi