GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Sivil Turist- Barselona’yla Kaynaşmanın En İyi Yolları

Sivil Turist- Barselona’yla Kaynaşmanın En İyi Yolları

Nefes kesici mimarisi, olağanüstü mutfağı ve dünyanın en iyi futbol takımıyla, Barselona sahil kenarında yer alan harika bir kültür merkezi. Dünyada en çok ziyaret edilen 20 şehirden biri olan Barselona, 1.6 milyonluk nüfusuyla yılda 32 milyon turisti ağırlamaya çalışıyor. Bu sebeple burada yaşamak ve gezmek eskiden olduğundan çok daha değişik ve bazen çok daha zor olabiliyor.

İşte, bir Barselonalı olarak, kalabalıklardan kaçmak ve sıra beklememek için yaptığım en favori altı yöntemim:

İspanyolca öğrenin (ve biraz Katalanca)

Bir ülkenin dilini öğrenmek için gösterdiğiniz gayret her zaman farkedilecektir, özellikle de İngilizce’nin yoğun olarak konuşulmadığı İspanya’da. Kastilya İspanyolcası İspanya’nın resmi dili ve bütün ülkede konuşulmakta. Ancak, bu ülkenin tek dili İspanyolca değil. Ülkenin farklı bölgelerinde başka resmi dillerle de karşılaşabilirsiniz. Bask, Galiçya, ve Katalanca(Barselona’nın resmi dili) gibi pek fazla dil yaygınca konuşulmakta ve ülkenin kültürel zenginliğini beslemektedir.

Usta tavsiyesi: İspanyolca Barselona’nın her yerinde yaygınca konuşulmasına rağmen, eğer yerlileri gerçekten etkilemek istiyorsanız, aşağıdaki kalıplardan bazılarını kullanabilirsiniz.

Günaydın – Bon dia

Adım … – Em dic…

Afiyet olsun – Bon profit

Teşekkürler- Gràcies

Lütfen- Si us plau

Nasılsın? – Com estàs?

İyi sen? – Bé, i tu?

Katalancam iyi değil- No domino gaire el català

İngilizce biliyor musunuz? – Parles anglès?

Sonra görüşürüz- Fins aviat!

“Romadaysanız, Romalılar gibi davranın!” ( Yani, nerede ve ne zaman yemek yemelisiniz?)

Mutlaka hesaba katmanız gereken iki şey var: Zaman ve para. 1.30- 4 arası öğle yemeği için, 8’den sonrası ise akşam yemeği için uygun saatler.

Uygun fiyat ve mekanları ise şöyle bulabiliriz. Elinize bir harita alın. Merkezin çevresine La Rambla, Port Vell ve Plaça Catalunya’da dahil olmak üzere bir çember çizin. Bu çemberin içindeki her şey aşırı pahalıdır.

Usta tavsiyesi: Yerel restoranların bazılarında bulunan “Menú del dia” yani günün menülerini deneyebilirsiniz. Çoğunlukla, 2 ana yemek, tatlı ve içeçek dahildir.

Katalan kültürü

“Nerede boğa güreşi izleyebilirim?” sorusu en çok yapılan turist hatalarının başında geliyor. Çok ufak bir araştırmayla, boğa güreşlerinin bir kaç senedir Katalonya’da yasak olduğunu öğrenebilirisiniz. Ayrıca Flemenko ve Sevillianas’da Barselona’ya özgü şeyler değildir. Daha fazla bilgi için bu kısa BBC videosunu inceleyebilirsiniz.

Usta tavsiyesi:

Barselona’ya gitmek Castelleri (İspanyolların festivallerinde kurdukları insan kuleleri) izlemek için harika bir fırsat. Ayrıca Barselona’nın yerel dansı “Sardanes” gösterilerine de katılabilirsiniz. Bunlar dışında, eğer hava güzelse 6-6.30 arası Cumartesi Plaça Sant Jaume’de, Cumartesileri ise Barselona Kathedralindeki dans aktivitelerine katılabilirsiniz. Barselona Turism websitesinden bu danslara nerede ve ne zaman katılabilieceğinize dair bilgileri bulabilirsiniz.

Yerli bakışaçısını öğrenin

Kısa bir özet: Barselona limanına gelen cruise gemi sayısının artması, ucuz havayolları ve Airbnb gibi uygulamaların çoğalmasıyla, şehre gelen turist sayısı 2012’den bu yana %25 arttı. Bazı yerliler, gittikçe artan kira, yemek fiyatlarından ve düşen hayat kalitesinden turistleri sorumlu tutuyor.

Usta tavsiyesi: İspanyollar ve Katalonlar arkadaş canlısıdır. Utangaç olmayın. Üstteki konu hakkında bir konuşma başlatabilirsiniz. Yeni bir bakış açısı edinebilir ve kim bilir belki yepyeni bir arkadaşlık kurabilirsiniz.

Yüzün

20 seneden fazladır Barselona’da yaşıyorum ve hiç bir şehir plajında yüzmedim. Elbette, denize bayılıyorum ama bütün Barselonalılar bilir ki o sular yüzmeye pek uygun değil. Neden mi? Çünkü çok temiz değiller ve her zaman kalabalıklar.

Ama, ana sahillerden 20-40 dakikalık yolculuklarla harika ve tertemiz sahiller bulabilirsiniz. Ayrıca, “xiringuito,” yani ucuz yemek ve içecekler alabileceğiniz sahil barlarında geçirecek vaktiniz kaldığından emin olun.

Usta tavsiyesi: Bu sahillerin isimlerini bir yerlere not edin: Masnou, Ocata, Montgat

Barselona’yı en iyi yürüyerek veya bisikletle keşfedebilirisiniz

Barselona’nın gerçekten iyi bir toplu taşıma ağına sahip olduğu söylenebilir. Ama bu bazen en mantıklı yol olmayabilir. Çünklü genelde, çok kalabalık ve sıcak oluyor. Şanslısınız ki, Barselona gerçekten düz ayak bir şehir ve mimarisini seyrederek yürümesi keyifli bir yer.

Usta tavsiyesi: Eğer yürümek size zul geliyorsa bisikleti deneyin. Şehir size çok iyi bir bisiklet altyapısı sunuyor ve hemen her yerde bir bisiklet kiralama merkezi bulabilirsiniz.

Barselona'nın güzelliklerini EF ile keşfedin.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi