GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışında Eğitim mi Sırt Çantasıyla Uzun Bir Yolculuk mu? Gap year’ınızı Nasıl Planlamalısınız?

Yurtdışında Eğitim mi Sırt Çantasıyla Uzun Bir Yolculuk mu? Gap year’ınızı Nasıl Planlamalısınız?

Seyahat etmek hayatınızda yapabileceğiniz en harika aktivitelerden biridir muhtemelen. Yepyeni kültürlerle tanışmanıza, muhteşem şehirlerde vakit geçirmenize ve harika manzaralarla buluşmanıza fırsat verir. Bunun yanında pek çok yeni insanla tanışıp kendiniz hakkında bilmediğiniz şeyleri öğrenme imkânı da sunar. Yurtdışında eğitim de sırt çantasıyla dolaşmak da dünyayı keşfetmek için harika yollar. Yani, hangisinin sizin için daha uygun olduğuna nasıl karar vermelisiniz? Şanslısınız, size yardım etmek için buradayız. Bu listeyi kendi çıkaracağınız avantajlar ve dezavantajlar listesiyle karşılaştırabilirsiniz. Bu sayede gap yearınızı en efektif şekilde geçirmenize yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz.

Yeni yerler keşfetmek

Sırt çantası gerçekten ihtiyacınız olan her şeyi yanınıza almayı, başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmadan yepyeni maceralara hazır olmanızı sağlıyor. Yani, sınırlar olmadan gezmeye hazırsınız. Eşyalarınızı toplamak ve yeni yerlere göç etmek çok kolay olduğunda, sıkılmayı beklemek için hiçbir sebebiniz yok. Sonsuz sayıda yeni şehir keşfetmek için üretilmiş en kolay yol bu. Sizi bir yerde durmaya zorlayacak hiçbir sebep olmadığından, yeni güzergahınız tamamen sizin tercihinize göre şekillenecek. Eğer yapılacaklar ve görülecekler listenizde çok fazla madde varsa, bu gezi türü sizin için çok daha uygun olacaktır.

Yurtdışında bir dil öğrenmek ise derslere devam etmenizi ve bir şehre bağlanmanızı gerektirecektir. Dil yeteneğiniz ve kaldığınız şehir hakkındaki bilginiz inanılmaz artacak ve bir yerli gibi hissetmeye başlayacaksınız. Favori bir kafe, dışarı çıkıp eğleneceğiniz arkadaşlar ve ülkenin kültürü hakkında derin bilgi edineceksiniz. Bir diğer deyişle, gerçek evinizden uzakta yepyeni bir eviniz olabilir. Ancak bu bir şehre tıkılıp kalacağınız anlamına gelmiyor. Hafta sonları yapacağınız ziyaretlerle ve günübirlik gezilerle, şehirden dışarı çıkabilir ve çevredeki şehirleri, doğa harikalarını keşfedebilirsiniz. Eğer Avrupa’da okuyorsanız, diğer ülkeler uçakla ve trenle 1 saatlik uzaklıkta.

Yeni insanlarla tanışmak

Bir topluluk olarak, backpackers (sırt çantalılar kendilerini böyle tanımlıyor) en arkadaş canlısı ve eğlenceli gruplardan biridir. Her zaman anlatacak hikaye bulabilirler. Bundan önce nereye gittikleri ve şimdiki güzergahları hakkında seyahat tavsiyesi verebilirler. Sürekli farklı yerlere yolculuk eden bu arkadaş grubunun içinde, inanılmaz sayıda fazla insanla tanışacaksınız. Özellikle, aynı odayı paylaşacağınız kişilerden sizinle akşam yemeği yemeye istekli kişiler bulabilirsiniz. Diğerleri de aynı rotayı paylaşmak, otobüsle yolculuk etmek veya sörf yapmak için sizi bekliyor olacaklardır.

Konu yurtdışında dil eğitimine geldiğinde sınıf arkadaşlarınızın ikinci aileniz olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Evden uzakta birlikte yaşamaktan, yeni bir şehri beraber keşfetmekten ve yepyeni bir dili öğrenmenin zorluklarını beraber omuzlamaktan daha bağlayıcı bir şey yoktur herhalde. Sırtçantasıyla gezmenin aksine, edindiğiniz arkadaşlıklar kısa süreli olmayacak ve ömür boyu sürecek arkadaşlıklar kurabileceksiniz. İkinci olarak, şu ana kadar konuştuklarımız sadece sınıf arkadaşları için geçerliydi. Zamanınızı yeni bir şehre ayırdıktan sonra, size şehrin bütün gizemlerini sunabilecek yerlilere tanışabilir ve uluslararası bağlantılarınızı geliştirebilirsiniz. Bir diğer deyişle, çok daha sağlam ve uzun süre sürecek bağlantılar kurmak istiyorsanız, yurtdışında eğitim tam size göre.

Hayat deneyimi kazanmak

İster sırt çantasıyla dünyayı dolaşın ister yurtdışında bir dil kursuna katılın. İkisinde de edineceğiniz deneyimler olağanüstü olacaktır. Her ikisinde de hiç tanımadığınız bir çevrenin içine bırakılacaksınız ve insanlarla nasıl iletişim kuracağınızı, yeni bir kültür için hareket etmeyi ve kendinize bu yeni dünyada yepyeni bir hayat kurmayı öğreneceksiniz. Bütün eylemlerinizin başında sadece siz varsınız ve kendi ayaklarınızın üstünde durmayı öğreneceksiniz. Kendi zamanınızı, ulaşımınızı, çalışmalarınızı ve sosyal hayatınızı planlamayı öğrenerek, eve çok daha özgüvenli döneceksiniz. Yurtdışında okumanın ekstra bir avantajı ise dil yeteneklerinizin çok daha fazla gelişmesidir. Bu sayede gelecekteki işverenlerinizi ve başvuracağınız üniversiteleri etkileme ihtimaliniz çok daha yüksek.

Ama, gelecekteki kariyer hedefinizden bağımsız olarak, karar vermeniz gereken en önemli şey gap yearinizi nasıl değerlendirmek istediğinizdir. Yapılacaklar listenizden pek çok maddeyi temizlemek, pek çok yeni şehir keşfetmek ve yepyeni insanlarla mı tanışmak istiyorsunuz? Yoksa, yeni bir dil öğrenmek, uzun süre devam edecek arkadaşlıklar kurmak, ve bu dili o ülkenin yerlileriyle paylaşarak mı yaşamak istiyorsunuz? Bu iki seyahat türüde hayatınızda yapacağınız en muhteşem eylemlerden biri olarak hatıralarınızda yer alacak.

Yurtdışında yabancı dil öğrenmek mi istiyorsunuz?Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi