GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngilizce İş Görüşmesine Hazırlanmak

İngilizce İş Görüşmesine Hazırlanmak

İş görüşmeleri genelde streslidir, İngilizce iş görüşmesi ise çoğu zaman daha da stresli olabilir. İngilizce iş görüşmenize biraz daha fazla zaman ayırarak iyi bir şekilde hazırlanmanız, büyük gün geldiğinde sizi daha rahat ve kendinden emin hissettirecektir (bu arada sadece İngilizce değil, bütün mülakatlara çalışarak girmek her zaman faydalıdır!).

İngilizce iş görüşmesine hazırlanmanın üç boyutu var. İlki hangi dilde olursa olsun herhangi bir iş görüşmesi için yapılacak temel hazırlıklar. Bu aşama, görüşmeye gideceğiniz firma hakkında bilgi toplama ve kendinizi, eğitiminizi ve iş deneyimlerinizi nasıl anlatacağınızı planlama gibi temel konuları içerir. Herhangi bir iş görüşmesine hazırlanırken internette “iş görüşmesine hazırlık” diye aratmanız durumunda birçok faydalı tavsiye bulabilirsiniz. Farklı yazıları okuyarak ve tavsiyeleri hazırlık aşamanızda uygulayabilirsiniz.

İngilizce iş görüşmesine hazırlanmanın ikinci aşaması ise yaygın olarak bilinen İngilizce mülakat sorularına göz atarak önceden cevaplarınızı hazırlamaktır. En çok karşılaşabileceğiniz bu İngilizce mülakat sorularını bazıları;

  • How would you describe yourself? (Kendinizi nasıl anlatırsınız?)

  • What are your strengths? (Güçlü yanlarınız nelerdir?)

  • What are your weaknesses? (Zayıf yanlarınız nelerdir?)

  • Why did you leave your last job? (Bir önceki işinizden neden ayrıldınız?)

  • What do you do in your current role? (Şu andaki görevinizde neler yapıyorsunuz?)

  • Why would you like to work here? (Neden bu firmada çalışmak istiyorsunuz?)

  • When could you start? (Ne zaman çalışmaya başlayabilirsiniz?)

  • What kind of salary are you expecting? (Maaş beklentiniz nedir?)

  • Do you have any questions for me? (Bize sormak istediğiniz bir soru var mı?)

İlk aşamada olduğu gibi, internette biraz araştırma yaptığınızda bu sorulara nasıl cevap verebileceğine dair detaylı web sayfaları ve yazılar bulabilirsiniz. Yaygın olarak sorulan bu İngilizce mülakat sorularına cevap verirken İngilizceyi nasıl kullandığınız (çekimlerin doğru kullanılması, kusursuz kelime bilgisi, açık ve anlaşılır bir şekilde konuşma) ve iş verenin firmaya kültürel uyum beklentisini ne kadar karşıladığınız da oldukça önemli.

Yaygın olarak sorulan sorulara nasıl cevap verilmesi gerektiğini araştırırken, durumunuza en uygun olan web sayfaları üzerinden çalışmalısınız. Eğer Amerika’da iş görüşmesine giriyorsanız Amerikan web sayfaları üzerinden mülakat hazırlığı yapmanız daha faydalı olacaktır, aynı şekilde İngiltere, Avustralya ya da diğer İngilizce konuşulan ülkeler için de bu bu ülkelerin kariyer web sayfalarına bakabilirsiniz. İngilizce iş görüşmesine kendi ülkenizde girecekseniz, iş verenin hangi ülkeden olduğunu araştırarak, o ülkeyle ilgili hazırlıklarınızı yapabilirsiniz. Mülakat yapan iş verenin kültürel beklentilerini ne kadar çok karşılarsanız, sizi o kadar çok beğenecek ve size işi teklif etme olasılığı artacaktır.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise iş görüşmesi sırasında bir İngilizce testine girmenizin istenip istenmeyeceğidir. Eğer teste girmeniz gerekiyorsa, ücretsiz bir standart İngilizce testi olan ve gireceğiniz iş görüşmesi kadar zorlayacı olabilecek EF SET testini yaparak önceden hazırlık yapabilirsiniz.

İngilizce iş görüşmesi için yapabileceğiniz hazırlığın üçüncü aşaması için pratik yapmak olacak. İngilizce ana diliniz olmadığı için yaygın olarak sorulan İngilizce mülakat sorularının cevaplarına sesli olarak çalışmanız sizi çok güzel bir şekilde görüşmenize hazırlayacaktır. Daha da güzeli, bu pratiği yapabileceğiniz bir arkadaşınızın size destek vermesi! Arkadaşınıza soruların bir listesini verin ve size bu soruları sormasını isteyin. Sesli olarak yanıt verme sırası sizde!

Eğer size destek verecek birini bulamazsanız üzülmeyin! Telefonunuzdaki ya da bilgisayarınızdaki ses kayıt programlarını bu amaç için kullanabilirsiniz; önce soruları sesli okuyun sonra da yanıtlarınızı seslendirin. Kayıt bittiğinde mutlaka en başından dinleyerek her kelimeyi anlayıp anlamadığınızı, kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi tespit edin. Daha açık konuşmanız mı, yoksa daha doğru kelimeler kullanmanız mı gerekiyor? Kendinizi dinleyerek bunun cevabını verebilirsiniz. Kullanmanız gereken kelimelere bakın ve aynı soruyu tekrar tekrar cevaplamaktan çekinmeyin. Amacınız, en çok kullanılan bu sorulara duraksamadan cevap vermek. Bu şekilde hazırlanmanız iş görüşmesi sırasında beklemediğiniz bir soru ile karşılaştığınızda size esneklik verecektir.

Mülakat için araştırma ve kendi sesinizi kaydetmek başlangıçta garip gelse de, bu yöntemler, karşınıza çıkma olasılığı oldukça fazla olan soruları kendinizden emin bir şekilde cevaplamada oldukça faydalı olacaktır. İngilizce iş görüşmesine iyi bir şekilde hazırlık biraz mahcubiyete değecektir. Günün sonunda, tüm bu hazırlık sizi hayalinizdeki işe kavuşturabilir!

İngilizce Seviyenizi EFSET ile belirleyin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet