GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Uluslararası İş Kültürü: Hangi Ülkede Nasıl Davranmalı?

Uluslararası İş Kültürü: Hangi Ülkede Nasıl Davranmalı?

İster yurtdışında çalışıyor olun ister dünyanın dört bir yanından gelen takım arkadaşlarınızla kendi ülkenizde, iş arkadaşlarınız dünyayı sizin gördüğünüz pencereden görmüyor olabilir; bunun için de uluslararası iş kültürü kurallarını hatırlamakta fayda var. Listelediğimiz 10 büyük hatadan kaçınarak, siz de çok kültürlü iş ortamınızı kültür çatışmalarından uzak, daha huzurlu hale getirebilirsiniz.

1. RUSYA

Kapı eşiğinden geçerken asla tokalaşmayın. Ayrıca, kibar olmak için de gülümsemeye çalışmayın, zira bu ciddiyetsiz olarak algılanmanıza sebep olabilir.

2. ÇİN

Bir şey uzatırken asla tek elinizi kullanmayın. Özellikle kartvizit alış verişinde mutlaka iki elinizle kartı tutuğunuzdan emin olun. Çinliler bu konuda oldukça hassaslar!

3. BREZİLYA

Çok fazla resmi bir tutum sergilemeyin. Özel ve profesyonel yaşamınızı ölçülü bir şekilde birleştirmeniz Brezilya iş kültürünün vazgeçilmez bir parçası.

4. JAPONYA

Japonlar çok nadir olarak ‘hayır’ derler. Bunun yerine ‘bu biraz zor’, ‘bu konuyu düşüneceğim’ diyerek, sessiz kalarak ya da konuyu değiştirerek dolaylı yönlerden ‘hayır’ı ima ederler.

5. İTALYA

İşe pasaklı bir şekilde gitmeyin. Her zaman şık ve bakımlı olduğunuzdan emin olun. Her zaman. Unutmayın, İtalya’da her şeyin temeli tarz ve şıklık.

6. FRANSA

İş arkadaşlarınız tarafından sözünüz kesildiğinde bunu kişisel olarak algılamayın. Fransızlar tarafından iletişimin doğal bir parçası olarak görülen söz kesme, aslında iş arkadaşınızın sizin fikirlerinizle ilgilendiğinin pozitif bir göstergesi.

7. ALMANYA

Size en önemli tavsiyeyi vermemizi ister misiniz? Asla geç kalmayın. Her işi zamanında yapın, hep zamanında olun. Her zaman.

8. İSPANYA

Ofisiniz gün ortasında iki saat kadar kapatılırsa sakın şaşırmayın. Ya da iş arkadaşlarınız sabah 10’da işe gelip akşam 7’den sonra işten çıkıyorlarsa. Tüm bunlar iş kültürünün bir parçası.

9. AMERİKA

Amerikalılar için ilk izlenim çok önemli. İlk tanışmanızda asla kötü bir izlenim bırakmayın ve de iyi bir şekilde tokalaştığınızdan emin olun. Ne çok sert ne de çok yumuşak – tam kararında karşınızdakinin elini sıkın; iyi bir zamanlama ve göz teması da oldukça önemli. Bu şekilde iyi bir el sıkışmanın, tüm iş sürecinize olumlu etkisi olacağına kuşkunuz olmasın.

10. İNGİLTERE

İngiltere’de kabalığa asla yer yok. Kibarlık her şeyin anahtarı. İngilizce anadiliniz olmasa da negatif bir yorumu kibar bir şekilde söylemenin bir çok yolu olduğunu unutmayın.

EF Dil Eğitimiyle Kariyerinizi İleri Taşıyın!Daha Detaylı Bilgi Alın!
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi