GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Uçak Fobisinden Kurtulmanın 8 Yolu

Uçak Fobisinden Kurtulmanın 8 Yolu

Bazıları için uçağa binmek tam bir işkencedir. Uçak kazalarının nadir yaşandığı bir gerçek olsa da “Uçmak artık daha güvenli” gibi cümleler korkanları asla yatıştırmaz, çünkü korku mantık tanımaz. Hatta tam bir ironi oluşturur! Uçak kazalarının nadir görülmesi pek çok insanın kafasında bu yolculuğu daha da korkutucu hale getirir. Halbuki uçak en güvenli seyahat yollarından biri; 2015 yılında 3,5 milyar yolcu 37,6 milyon seferde uçtu ve sadece 4 kez ağır zararlı kaza yaşandı.

Bu muhteşem dünyanın bize sunduğu deneyimlerden mahrum kalmaman için, işte seni uçak fobinden kurtaracak ipuçları:

1. Türbülanstan Korkma

Hem iyi hem de kötü haberlerimiz var. Kötü haber, iklim değişikliği türbülansı artırır. Nereden geldiği belli olmayan açık hava türbülansı da buna dahil. İyi haber, türbülans sadece ufak bir sıkıntı, öyle düşündüğün kadar tehlikeli bir şey değil. Türbülans sırasında uçaklar sadece altı metreye kadar yer değiştirir. Korktuğun gibi, uçağın kanatları kopmaz (hatta bazıları 90 dereceye kadar bükülebilir) ve uçaklar aniden tersyüz olmaz. Ağır türbülans yaralanmalara yol açabilir tabi. Yani oturduğun süre boyunca ve emniyet kemeri ışıkları yanarken kemerini taktığından emin ol.

2. Kafanda Korkunç Senaryolar Kurma

Uçmak yüzmeye benzer, devamlı bir hava akımı vardır ve delikler ya da hava boşlukları yoktur (sadece türbülansta olabilir, yukarıda anlattığımız gibi). Yani, tıpkı bir gölden ya da okyanustan düşemeyeceğin gibi bir uçaktan da düşemezsin. Motorları mı taktın kafaya? Uçak motorları sürekli kontrol edilir, çok nadiren aniden bozulduklarında bile, 30.000 fitteki bir uçak motorları çalışmadan 100 mil uçabilir ve acil iniş talep edebilir. Son ve en önemlisi, uçuş esnasında birinin aniden kapıyı açmasından korkuyorsan, hiç korkma. Kapılar kilitlidir ve kabin içi ile dışı arasındaki basınç farkı gerçek olmayan bu şehir efsanesini zaten önlüyor.

3. Bir İki Uygulama İndir

Şu hayattaki her şey için bir uygulama var, e uçak fobisi için de var tabi: SOAR uygulaması çekim kuvveti, hava durumu ve türbülans gibi konularda bilgi ve videolar sunarak uçuş öncesi, esnası ve sonrasında sana destek olabilir. İstatistikleri seviyorsan, Am I Going Down uygulamasına bir bak. Adı üstünde: uçuş bilgilerini giriyorsun ve kaza ihtimalini görüyorsun. Bu sana biraz korkutucu gelebilir ama kazalar gerçekten çok nadir olduğu için, ihtimalleri görmek rahatlatıcı olabilir. Am I Going Down uygulamasının korkunu yenmekte ne derece faydalı olacağına bir örnek: Diyelim ki Londra’dan New York’a uçuyorsun, kaza ihtimali 5,3 milyonda 1. Bu rotada, bir uçak kazasında ölmek için 14,716 yıl boyunca her gün uçman gerekir, düşün!

4. Dikkatini Dağıt

Riskleri ne kadar az kafaya takarsan, duyduğun her sesi kötü bir şeye ne kadar az yorarsan, uçuş ekibinin her adımını ne kadar az izlersen o kadar iyi. Bir şeyler oku, film izle, favori parçanı dinleyebildiğin kadar dinle. Bunlar hoşuna gitmedi mi? Uyumak ya da yemek yemek de zamanın akıp gitmesi için iyi birer yöntem olabilir.

5. Rahatlatıcı Egzersizler Yap

Uçak fobin olmasa bile, küçük koltuklar ve bacakların için yeterince yer olmaması seni strese sokabilir. Rahatlama ve meditasyon egzersizleri bu strese birebir! Bir arat, telefonuna indir ya da çıktısını al bu egzersizlerin, böylece kalkışta ve inişte kullanabilirsin. Emniyet kemeri ışığı yanmadığı zamanlarda, bacaklarını (ve vücudunun diğer yerlerini) esnet ve arada bir yürü.

6. Korktuğunu Kabin Ekibine ve Yanındaki Yolculara Söyle

Korktuğunu hemen yanında oturan yolcuya ya da kabin ekibine söylemek de bazen yardımcı olabilir. Seni rahatlatmak için neler yapabileceklerinden bahset. Belki rahat bırakılmak istersin, derin nefes almanı hatırlatacak biri lazım olur, ya da korkularını anlatacak birine ihtiyaç duyarsın. Uçuş ekibi kaygılı yolculara yardımcı olmak konusunda deneyimlidir, ama kalkış ve inişte seninle uğraşamayabilirler. (İşte bu noktada yanındaki yolcular devreye girebilir.)

7. Profesyonel Destek Al, Korkularınla Yüzleş

Profesyonel yardımla, atölye ve terapi seanslarıyla kaygı ve klostrofobi problemini çözebilirsin. Bir çok havayolu firması maruz bırakma terapisi adı verilen bir yöntem sunuyor ve uçak fobisi olan yolcuları desteklemede üzerine düşeni yapıyor. Yolcular gerçek uçuş deneyimi ve kokpit odası bilgilerini de içeren dersler alıyor. Bazen doğrudan korkuyla yüzleşmek en iyi terapidir.

8. Sonuca Odaklan

Barselona’da keşfedeceğin İspanyol mezelerini, Tokyo’da yiyeceğin lezzetli sushiyi, Notting Hill’in göbeğinde insanları izlerken yudumlayacağın kahveyi düşün… Hepsi şu an korktuğun bu yolculuğun sonunda seni bekliyor ve senin de içten içe bildiğin gibi, çektiğin her şeye değecek.

Yurtdışını EF Güvencesiyle Keşfedin!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet