GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışında İş Başvurusu Yaparken Dikkat Etmen Gereken 10 Şey

Yurtdışında İş Başvurusu Yaparken Dikkat Etmen Gereken 10 Şey

Özgeçmiş ve başvuru yazısı yazmak zordur. Hele de bunları başka dilde yazmak daha da zordur. Ama bizce yurt dışında çalışma hayallerinin peşinden gitmek için rahatından biraz vazgeçmeye değer (emin ol başvuru yazma çilesine de değecek). Hayallerine kavuşman için buradayız!

Çoğu iş teklifi iyi başvurular sayesinde gelir ve her iyi başvurunun ardında araştırma ve daha da araştırma yatar – bu makale iyi bir başlangıç olabilir. İşte sana yardımcı olacak ipuçları:

1. Özgeçmişin ile CV’ni Birbirinden Ayır

İngilizcede (ve Türkçede de) bu iki kelime birbiri yerine kullanılsa da, Özgeçmiş ile CV birbirinden farklı belgeler.

CV kariyerinin, eğitiminin ve başarılarının detaylı bir listesidir – neredeyse şimdiye kadar yaptığın her şey CV’de yazar ve farklı iş başvuruları için değiştirmek zorunda olmazsın. Şöyle diyelim, eğer CV kariyerini anlatan uzun metrajlı bir filmse, özgeçmiş (ön yazı olarak da geçebilir) bu filmin fragmanıdır. Yani çok daha kısadır – tercihen bir sayfa olur, asla iki sayfayı geçmez- ve başvuracağın işe göre özgeçmişinin içeriğini değiştirirsin. Özgeçmiş, başvuracağın işle alakalı önemli beceri ve başarılarını içerir sadece, tabi aynı zamanda seni işe alacak kişilere senin kim olduğunu ve şirkete neler katabileceğini de kısaca anlatır.

2. Ne Zaman Hangisini Kullanacağını Bil

Dur bakalım, dahası var – bu iki farklı belgenin kullanım alanları dünya çapında birbirinden farklı: Undercover Recruiter’a göre, Kuzey Amerikalılar genelde özgeçmişi tercih ediyor (tabi aksi talep edilmiyorsa ya da akademik veya araştırma odaklı bir işe başvurmuyorsan). İngiltere, İrlanda, Avrupa ve Yeni Zelanda’daki işe alım personelleri ise genelde sadece CV istiyorlar. Avusturya, Hindistan ve Güney Afrika işleri kolaylaştırmak adına iki kelimeyi birbiri yerine kullanıyor ve pratikte, özgeçmiş özel sektör için tercih ediliyor, CV ise kamuda kullanılıyor. Yine de, İK ofisine ya da yerele hakim bir arkadaşınıza ne kadar detaya girmeniz gerektiğini sormanız en iyisi.

3. Doğru Dili Seç

İş ilanı hangi dildeyse, başvurunu o dilde yaz. Eğer ilanın dili ülkenin anadilinde yazılmamışsa, başvurunun çevirisini de belgelerine ekle (mesela İngilizce yazılmış bir ilana Almanca başvurdun diyelim, hem İngilizce hem de Almanca başvuru formlarını ekle belgelerine; İngilizce versiyonu mutlaka koymalısın.). Belge yollamaktansa, farklı dillerde LinkedIn profilleri açıp bu profillerin linklerini yollamak da bir yöntem olabilir.

4. Uyarla, Özelleştir, Değiştir

Her zaman başvurunu ülkeye, işe ve şirkete göre uyarlamalısın – bir araştırma yaptığını gösteren özel bir başvurun varsa, eksik ya da yanlış formalitelerden kaçın mesela. Özgeçmişin için CV’nin en iyi ve en alakalı bölümlerini seç ve işe kapağı atmak için değiştir, sil, yeniden düzenle, hiç düşünme!

5. Çalışma İzni ve Dil Becerilerin Konusunda Açık Ol

Vize durumunu ve izin çeşidini ekle başvuruna. Bu bilgiyi saklama, eninde sonunda işe alan kişiler bunu öğrenecektir. Onlara zaman tanı ve durumunla ilgili dürüst ol. Dil becerilerin konusunda da aynı şekilde davran: Eğer bir dilde akıcı olduğunu belirtiyorsan, native’ler bunun doğru olup olmadığını anında anlar. Yani sakın hile yapma ya da abartma.

6. Fotoğraf Kurallarına Uy

Başvuruna profesyonel görünümlü ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf koymak her zaman iyi bir fikir değil maalesef: ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da, asla fotoğraf koymamalısın. Almanya ve Fransa’da ise fotoğraf koymak zorundasın. Ne yapman gerektiğini iyice araştırman lazım – çoğu başvuru, fotoğraf kurallarına uymadığı için çöpe gider (fotojenik olmadığından değil tabi, kanuni sebeplerden ötürü; işverenler görünüş sebebiyle ayrımcılık yapmak ile suçlanmak istemezler). Fotoğraf konusunda emin değilsen LinkedIn hesabının linkini özgeçmişinin başlığına koyabilirsin – böylece işveren isterse nasıl göründüğüne bakabilir.

7. Avrupa Ülkeleri İçin Kolayı Var

Avrupa’da çalışmak istiyorsan, Amerika’yı yeniden keşfetmeye lüzum yok: Europass’e bak!(Becerilerini ve özelliklerini kolay anlaşılır bir yolla anlatmak için gerekli olan belgeleri hazırlamanda sana yardımcı olabilecek bir araç, aynı zamanda CV modelleri de bulabilirsin.)

8. Detaylar Önemli

Araştırmanı yaparken, detaylara özellikle önem ver. İşverenler daha hiçbir özelliğini öğrenmeden çöpe gitmesin emeğin: Almanya’da, mesela, CV’nin en altına imza ve tarih atmak zorundasın. Japonya’da rirekisho adında çok sıkı kuralları olan Japon özgeçmişi doldurmalısın (bazen elle!) ya da iş deneyimini gösteren shokumu keirekisho yazmalısın. Çoğu Avrupa ülkesinde, yaşını (doğum tarihini), medeni durumunu, hatta çocuk sayını yazmak zorundasın. ABD’de ise bunu yaparsan şansın yüzde sıfır (sakın ha!). Ülkeden ülkeye değişen diğer önemli detaylar: kariyer hedefini, referanslarını, notlarını başvuruna dahil etmen (ya da etmemen), başvurunla birlikte göndereceğin belgelerin sayısı…

9. Numaralarda Hata Yapma

Daha da detaya inelim: Telefon numarana ülke kodunu eklersen ve hatta zaman farkını da yazarsan ekstra puan alırsın. Tarihi doğru yazmak (ay, gün, yıl düzeni), doğru sayfa düzeni bulmak (birisi başvurunu çıktı alırsa diye) için de aynı şey geçerli. Bu detaylar ödevini iyi yaptığını ve iddia ettiğin gibi detaycı biri olduğunu gösterecek.

10. Yardım İste

İş başvuruları yazım kontrolü ve redaksiyon ister. Mümkünse dil bilgisi, stil ve başvurudan anlayan iyi bir native bul, başvurunu kontrol etsin. Belli bir ülkede bir işe başvurmak istiyorsan ve bu uğurda her şeyi yaparım diyorsan, o ülkeden profesyonel bir başvuru yazarı tutmak iyi bir yatırım olabilir.

EF Yurtdışı Dil Kurslarıyla Kariyerinizi İleri Taşıyın!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi