GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İspanyolca Öğrenmenin En İyi 5 Yolu

İspanyolca Öğrenmenin En İyi 5 Yolu

İspanyolca her yönden çok büyük avantajlar sunan bir dil. 30 ülkede 405 milyon insanın ana dili olmanın yanında, ikinci yabancı dil olarak da en çok konuşulan dil. Yani sohbet arkadaşı bulmakta asla zorlanmazsınız. Ek bir avantaj olarak, İspanyolca Latince kökenli bir dil olduğu için bu dili öğrenenlere nispeten tanıdık gelecektir –  özellikle Fransızca, İtalyanca ya da Portekizce bilenlere. Peki, la vida en español yaşamaya nasıl başlayacaksınız? İşte İspanyolca öğrenmek için en verimli 5 yol!

1. İSPANYOLCA KONUŞULAN BİR ÜLKEDE YAŞAMAK YA DA EĞİTİM GÖRMEK

En önemlisi bu. Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkede bolca zaman geçirmek o dili öğrenmenin şüphesiz en etkili yolu. Neden? Çünkü yurt dışında yaşayarak, çalışarak ya da eğitim görerek kendinizi, tıpkı bir çocuğun ana dilini öğrendiği gibi sizi sarmalayan bir öğrenme ortamında bulursunuz. İspanyolca dersi almak, hızlı yol kat etmek ve benzer ilgileri olan kişilerle tanışmak için muhteşem bir yol. Diğer bir seçenek ise, İspanyolca konuşulan bir ülkede çalışırken İspanyolca öğrenmek. Kısa süre içinde kelime dağarcığınız sosyal hayatınız kadar dolu hale gelir – ki bunların her ikisi de dil seviyenizi geliştirecektir. İspanyolca İspanya, Orta Amerika ve Güney Amerika’da konuşulduğu için, casa diye adlandırılan yer kıtlığı (zerre kadar) yok. Canlı Barselona’yı, kozmopolit Madrid’i, görkemli Playa Tamarindo’yu, tatlı Malaga’yı, eğlence düşkünü Santiago de Chile’i ya da sosyetik Buenos Aires’i hedefleyin.

2. FİLM VE LATİN AMERİKA MELODRAMLARI İZLEMEK

Bir paket patlamış mısır ve yeni, hoş kelimeleri not etmek için bir defter kapın. Yabancı dizi ve filmleri izlemek yeni bir dil öğrenmenin denenmiş ve doğru yollarından biri. İspanyolca konuşulan film ve televizyon dizisi endüstrisi, başta İspanya, Arjantin, Meksika ve Şili’de olmak üzere; dünya genelinde oldukça üretken. Pedro Almodóvar, Alejandro Iñárritu, Alejandro Amenábar ve Pablo Larraín gibi büyük yönetmenlerin filmlerine dikkat! Uzun metrajlı filmler size göre değil mi? Sakin olun, İspanyolca öğrenmek için keyfinizi bekleyen bir sürü televizyon dizisi ve melodram var. Özellikle Meksika önde gelen melodram prodüktörlerinden. Üstelik, bu melodramların abartılı ve karmaşık öyküleri eğlenceli bir seyir sağlıyor. Bonus tüyo: Kaçırdığınız diyalogları yakalamak için altyazıları İspanyolca yapın (anadilinizde değil). Online izliyorsanız ya da DVD’nizin altyazısı yoksa bir kaç gün sonra filmi tekrar izleyin. Aynı sahneleri tekrar izleme, öykü akışı ve oyuncuların sesleri daha çok anlamanızı sağlayacaktır.

3. MÜZİK DİNLEMEK

Film ve televizyon izlemek gibi müzik dinlemek de İspanyolcayı beyninize davet etmek için rahatlatıcı bir yöntem. Ana dili İspanyolca olan pek çok sanatçı olduğundan, müzik yelpazesi de çok geniş. Spotify ya da YouTube’da sanatçıları keşfedin ve ev işi yaparken, araba sürerken, spor yaparken ya da yolda giderken dinleyin! Hatta şarkı sözlerini indirin ve şarkıları sözleri okuyarak, yeni kelimelerin ve ifadelerin altını çizerek dinleyin. (Daha sonra kelimelerin anlamlarını öğrenip tekrar dinleyin. Ne kadar çok anladığınıza şaşacaksınız.) Müziğe eğilimi olanlar gitar akorlarını öğrenip şarkıya eşlik ederek de epey pratik kazanabilir.

4. ŞEHRİNİZDEKİ İSPANYOL TOPLULUĞUNA KATILMAK

Kendi başınıza pek çok şey öğrenebilseniz de, bir noktada sosyal bir kelebek olmak çok daha etkili. Kaydedilen tarihten beri insanlar göç ettiği için, dünya çapında tüm büyük şehirlerde renkli göçmen grupları ve değişim öğrencileri var. Muhtemelen sizin yaşadığınız şehirde de böyle! Kültür, yemek ya da film etkinlikleri için internetten tarayarak gruplar bulun. Şehrin online göçmen gruplarını ve forumlarını da deneyebilirsiniz. Böylece İngilizce-İspanyolca dil arkadaşı arayan kişilere ulaşabilirsiniz. Eğer buradan bir şey çıkmazsa, sosyal medya ağınızdan iletişimde olduğunuz kişilere sorun. Kimin sizinle tanıştıracak İspanyolca konuşan bir arkadaşı olduğunu asla bilemezsiniz.

5. İSPANYOLCA KONUŞAN BİR ÖĞRENCİYİ AĞIRLAMAK

İspanyolca konuşan göçmen ve öğrencilerden bahsediyoruz – onlara ve kendinize yardım etmek için bulunmaz fırsat! Ama nasıl? Bir düşünün: tıpkı sizin gibi, ülkenize geldiklerinde bu kişiler de acemi ve şaşkın. Bir öğrenciyi gezdirerek ya da evinizi yerel bir üniversite ya da dil okulu için kalacak yer olarak kaydettirerek yeni gelenlerin uyum sağlamasına yardımcı olabilir, onlara şehrinizi tanıtabilir ve aynı zamanda İspanyolca egzersizi yapabilirsiniz.

İspanyolcayı EF güvencesiyle öğrenin!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi