GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Büyük Britanya Adasında Öğrenci Olmak için Bilmeniz Gerekenler

Büyük Britanya Adasında Öğrenci Olmak için Bilmeniz Gerekenler

Büyük Britanya Adası’nda eğitim almayı mı düşünüyorsun? Harika fikir! İngiliz üniversitelerinde fantastik kampüs etkinlikleri ve dünyaca ünlü öğrenci eğlence hayatı sayesinde sıkıcı hiçbir anın olmayacak; dünyanın en iyi akademisyenlerinin bazılarının da burada olması bir artı daha. İngiltere’deki öğrenci hayatına ve üniversite sistemine dair ilk aşamada bilmen gereken 6 önemli noktayı bir araya getirdik.

1. BAŞVURUNU UCAS ARACILIĞIYLA YAPMAN GEREKİYOR

Yabancı öğrencilerin Britanya’da lisans eğitimi için başvuru süreci, İngiliz öğrencilerden farklı değil. Ada genelinde tüm öğrencilere yönelik uygulamaları düzenleyen UCAS aracılığıyla yapmak gerekir. UCAS başvurusunda kendi ülkendeki notlarının yanında ayrıca başvuracağın üniversitelerin dikkate alacağı kişisel bir beyan yazman gerekiyor.

Eylül’de başlayacak akademik yıl için UCAS’a son başvuru Ocak, Oxford ve Cambridge için ise Ekim ayıdır. Yerleştirmeler ilkbahar, yaz dönemindeki notlara ve diğer faktörlere dayanılarak yapılır. Çok önemli bir husus ise, eğer şartlı kabul edildiysen son sınav notlarına göre oluşacak not ortalaman doğrultusunda kurumlar tarafından red edilme olasılığının olması. Eğer tüm notların başvuru yaptığında belli ise red ya da kabul mektubunu alırsın. Kabul edilmemek konusunda endişeli misin? Üniversitelerde ek yerleştirmeler yaz sonuna doğru yapılıyor ve red almış olsan bile üzülme; sonbahar geldiğinde istediğin üniversitede eğitime başlayabilirsin.

Sürecin nasıl işlediğiyle ilgili daha fazla bilgiyi UCAS web sitesi, www.ucas.com üzerinden öğrenebilirsin. Hatta yerleştirme sistemini çok iyi açıklayan kullanışlı bir video da oldukça işine yarayacak.

2. YARDIMA MI İHTİYACIN VAR?

Eğer biraz zor göründüğünü düşünüyorsan ve tüm şartları yerine getiremiyorsan, sakın panik yapma, özellikle dil açısından. Hayalindeki üniversitede lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi alabilmen için sana yardımcı olabilecek kurumlar var. Bu kurumlar kendi bünyesinde hazırlık programı sunan üniversiteler ile yeterli İngilizce seviyesi elde etmeni sağlayarak seni hayalindeki üniversiteye hazırlayan programlar sunan dil okullarıdır.

3. ÜNİVERSİTENİ AKILLICA SEÇ

Britanya adasında yüzlerce üniversite bulunuyor ve senin nasıl bir süreçle karşılaşacağın gideceğin üniversitenin hangi bölgede veya şehirde olduğuna bağlı. Ucuz yaşam maliyetleri ve biraz da soğuk hava ister misin? O halde en iyisi kuzeye gitmen. Peki, sahil yaşamı ama maliyeti daha yüksek ve bol öğrencisi olan bir yere mi gitmek istersin? O zaman güney İngiltere senin için daha uygun olacaktır. Büyük şehir hayatını deneyimlemek istiyorum ve bunun için biraz ekstra para ödemeyi de göze alıyorum mu diyorsun? Londra senin için en iyi seçim. Prestij istiyorum ve eski bir üniversite şehri atmosferini tatmak istiyorum diyorsan da Oxford ve Cambridge senin için en doğru seçim.

Başvurup kabul edildikten sonra İngiltere’ye taşınıp, İngilizlerin dediği gibi, ‘Uni’deki  hayatına başlamaya artık hazırsındır!

4. SİSTEMİ TANI

Birleşik Krallık’taki eğitim stilleri kendi ülkende alıştığın sistemden daha farklı olabilir. İngiliz üniversiteleri, öğrenimden çok  bağımsız çalışma ve kişisel sorumluluğu vurgulayıp öğrencilerini ilgi alanlarına uygun dersleri seçme özgürlüğü tanır. Değerlendirme ve sınavlar da alışık olduğun sistemden farklı olabilir; notlar ‘1’ den (en iyi not, ABD eşdeğeri A)  başlar ve ‘2:1’, ‘2:2′ ,’3’  olarak devam eder. 3 aldığında geçmiş olursun ama en düşük not ile. Kompozisyonlar, final sınavları ve sene sonu notların hep bu sistemde olur.

5. KÜLTÜRÜ KUCAKLA…

İngiliz olmaya hazırlanma vakti! İngiltere’de yaşayan ve eğitim alan biri olman sana İngiliz kültürünü öğrenmende mükemmel bir kolaylık sağlayacak. Sadece derslerde ve öğretmenlerle konuşurken İngilizce kullanmayacaksın. Muhtemelen tüm gün boyunca yeni arkadaşlar ve dünyanın farklı yerlerinden gelen kişileri içeren gruplar ile İngilizce konuşacaksın. Örneğin London School of Economics Üniversitesi’nde dünyanın dört bir yanından gelmiş 140’tan fazla ülkeden öğrenci bulunmaktadır.

6…VE ÖĞRENCİ OLMANIN AVANTAJLARINDAN FAYDALAN

Büyük Britanya adasında öğrenciler kitaptan teknolojik aletlere kadar bir sürü şey satın alırlar. Bu yüzden de markalar öğrencileri çok sever. Peki, bu şirketler sevgilerini göstermek için ne yapar? Pekçok promosyon kampanyası tabii ki! Öğrenci kuponları, kıyafetten mobilyaya uçak biletinden tatile kadar inanılmaz indirimler sunar. Hatta çoğu üniversite yeni öğrenciler için ilk hafta ücretsiz bir sürü fuar düzenler. Ancak kitaplarda indirim almak pek kolay değildir. Her zaman ikinci el ders kitaplarını takip etmek, paylaşmak, sınıf arkadaşlarınla ortak almak ya da eski kitaplarını satarak yeni kitapların için bütçe oluşturabilirsin. (Unutma ki, kitaplarını ne kadar temiz kullanırsan o kadar para eder.) Biraz tasarruf yapmak için aynı zamanda üniversite kütüphanesine olabildiğince sık uğramak gerekir; birçok ders kitabını ödünç alabilirsin böylelikle onları satın alman gerekmez.

EF ile İngiltere'nin dört köşesinde eğitim alabilirsin.İngiltere macerasına başla!
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi