GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngilizce Konuşma Becerinizi Geliştirmenin 8 Yolu

İngilizce Konuşma Becerinizi Geliştirmenin 8 Yolu

Yabancı bir dil öğrenenlere hedefleriniz neler diye sorsan, neredeyse herkesin cevabı “akıcı konuşmak” olur. Yabancı bir dil öğrenirken restorandaki garsonlar, taksiciler, ev sahibin ya da öğretmenin gibi bir sürü insan ile konuşmak durumunda kalacaksın. Dolayısıyla bunu yaparken kendini rahat hissetmen çok önemli. Tıpkı yazma, dinleme ya da diğer becerilerini geliştirmede olduğu gibi İngilizce konuşma becerini hedeflediğin şekilde geliştirmek için de kullanabileceğin teknikler var. Biz de favorilerimizden olan 8 yolu sizler için sıraladık:

  1. KONUŞ, KONUŞ, KONUŞ

Öncelikle şunu belirterek başlayalım: Daha iyi konuşmak için yaratılmış büyülü bir hap maalesef yok. Bu çok basit olurdu, öyle değil mi? Temel olarak, yabancı bir dili daha iyi konuşmanın en iyi yolu tabi ki konuşmaktır! Sık sık pratik yapmaya ve olabildiğince farklı farklı kişilerle konuşmaya özen göstermelisin. Zaten yurtdışında yaşıyor ya da çalışıyor musun? O zaman yakın çevrende bulunan arkadaşların, onların aileleri, birlikte çalıştığın kişiler, sınıf arkadaşların, cafe/ market/ postane ya da gittiğin diğer yerlerin çalışanları gibi binlerce insandan faydalanabilirsin. Eğer kendi ülkende dil öğreniyorsan, arkadaşlarınla ders sonrası buluşarak, dil değişim partneri bularak ya da öğrencilerden oluşan online bir gruba katılarak pratik yaptığın zamanı artırabilirsin.

  1. YAPTIĞIN SOHBETLERİ DEĞERLENDİR

Sohbet bittikten sonra, değerlendirmek için kendine bir dakika ayır. Nasıl geçti? Konuşmanın ne kadarını anlayabildin? Konuştuğunuz konu hakkında kendini ne kadar rahat hissettin? Bilmediğin kelimeler ile karşılaştın mı? Sohbet hakkında sadece bu şekilde düşünmek bile bir sonraki sohbetinde kendine güvenini artıracaktır. (Ayrıca böyle düşünmek üzerine çalışman gereken şeyleri ortaya çıkaracak, örneğin bilmediğin kelimeleri araştırıp öğreneceksin.)

  1. DİNLE VE OKU

Konuşmak için kelimelere ihtiyacın var, değil mi? Ders saatleri kelime öğrenmek için idealdir tabi ama kelime hazneni geliştirmenin başka yolları da var: Film izlemek; müzik, radyo dinlemek; kitap, dergi ya da blog okumak gibi. Dinlerken ve okurken, yeni ve değişik ifadeleri, argo terimleri ve eş anlamlı sözcükleri bul; bu yeni materyalleri bir yere yaz ve sana tanıdık gelmeyenlerin anlamlarını sözlükten araştır. Bir sonraki pratiğinde bu çalışma sana yol, su, elektrik olarak geri dönecek.

  1. KOPYA KAĞITLARI HAZIRLA

Konuşurken gerilmenin bir sebebi de ne diyeceğini bilememe hissinden gelir. Bununla başa çıkmak için, bir kopya kağıdı hazırla. Diyelim doktora gideceksin. Randevundan önce, sağlık durumunla ilgili kelimeleri ve muhtemelen ihtiyacın olacak bazı yaygın ifadeleri araştır. Fatura ödemeye, bir restorana yemek yemeye, iş görüşmesine gitmeden önce, bir şikayette bulunmadan önce ya da seni geren herhangi bir durumdan önce bu tekniği kullanabilirsin.

  1. TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAP

Çoğu kişi özellikle telefon görüşmelerini zorlayıcı bulur. Neden? Çünkü telefonda, konuştuğumuz insanın beden dilini ya da dudak hareketlerini göremeyiz. Bunlar da aslında iletişime oldukça katkıda bulunan araçlardır. Telefonda kendinden daha emin hissetmek için önce arkadaşlarınla kısa telefon görüşmeleri yaparak başla. Daha sonra randevu alma ya da anket yapma gibi daha zorlayıcı görüşmelere geçebilirsin. (Bu telefon görüşmeleri 4. maddede bahsettiğimiz yöntemi kullanmak için en ideal zaman; görüşme sırasında faydası dokunması için bir soru listesi ve kelime listesi hazırlayabilirsin.)

  1. SESİNİ KAYDET

Evet, tamam biliyoruz, çoğu insan kendi sesini kayıttan duymaktan hoşlanmaz. Fakat bu konuşma becerini geliştirmek için gerçekten çok yararlı bir yöntem! Kendi konuşmanı duymak, o anda fark etmediğin şeyleri fark etmeni sağlayacak (mesela gerginken hızlı konuşuyor olabilirsin, “s”leri yutuyor olabilir ya da geveliyor olabilirsin.) Diğer bir yandan, konuşma becerinin düşündüğünden daha iyi olduğunu duyup mutlu bir şaşkınlık da yaşayabilirsin! Ayrıca, ses kaydını öğretmenine ya da native birine dinletip sana yorum yapmalarını isteyebilirsin.

  1. TEK TEK KELİMELERİ ÖĞRENMEKTENSE İFADELERİ ÖĞREN

Konuşmanın akıcılığını artırmanın bir diğer yolu da tek tek kelimeler yerine çeşitli ifadeleri kullanarak konuşmaktır. (Bunu muhtemelen anadilinde konuşurken hep yapıyorsundur.) Otomatik olarak “Hello, how are you today?”(Selam, bugün nasılsın?) diye sormak yerine; “What’s up, man?”(N’aber kanka?) “Hey dude!”(Selam dostum) ya da “How ya going, mate?”(Nasıl gidiyor abi?) gibi ifadeleri kullan. (Yine de dikkatli ol: Bazı ifadeler pek resmi değildir ve bazı durumlarda garip kaçabilir.)

  1. EĞLEN

Şimdi, şunu bir kabul edelim: Bir şeyi eğlenirken öğrenmek çok çok daha kolaydır. Yalnızken, kendi kendine konuşarak, popüler İngilizce şarkılara eşlik ederek, tekerleme söylemeye çalışarak yaptığın pratiğe muziplik kat biraz! Rastgele seçilen konular üzerine bir dakikalık “doğaçlama konuşmalar” da eğlenceli olabilir (Mesela yılanlar, kahve, Hindistan üzerine ya da “Dünyayı ben yönetsem, … yapardım”, “Hakkımdaki şaşırtıcı gerçekler” veya “Tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı tavuktan?” gibi konular üzerine doğaçlamalar). Hem eğlen, hem öğren.

Yabancı Dil En Hızlı EF ile Yerinde Yaşayarak Öğrenilir!Daha detaylı bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet