GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Hangi Dili Öğrenmelisin? İşte Karar Vermenin Yolları!

Hangi Dili Öğrenmelisin? İşte Karar Vermenin Yolları!

İkinci, üçüncü, hatta beşinci dil öğrenmek inanılmaz güzel bir şey, ama öğreneceğin dili nasıl seçeceksin? 6000’den fazla dil var sonuçta, yani karar vermek çok zor olabilir: Bazı diller çok hoş görünür ve kulağa büyülü gibi gelir, bazıları da özellikle belli bir iş ya da hobi için kullanışlıdır.

Kitaplarını almadan, bir kursa yazılmadan ve dil uygulamalarını telefonuna indirmeden önce, çalışmak için iyi bir sebep bulmanda fayda var. Öğrenmeye ne kadar motive olursan, bir dilde akıcı hale gelmen de o kadar kolay olur. Hangi dili öğreneceğine karar vermen konusunda yardımcı olmak için bazı ipuçlarını senin için bir araya getirdik.

KARİYERİNDE YÜKSELMENİ SAĞLAYACAK BİR DİL ÖĞREN

Dil öğrenmek için en tatmin edici nedenlerden biri, o dilin eğitimine ya da kariyerine olan faydasıdır. Notlarını yükseltebilir, daha yüksek maaş alabilir ve başka bir ülkede çalışma ya da okuma şansını artırabilirsin. Eğer yurtdışında dil öğrenmeye karar verirsen, uluslararası deneyime sahip olacaksın ve sana her yönden kariyer kapılarını aralayacak paha biçilemez sosyal beceriler elde edeceksin.

İLGİNİ ÇEKEN BİR DİL ÖĞREN

Bir hobinle ya da merakınla dil öğrenimini bir araya getirmek, öğrenmek için en büyük teşviklerden biri. Çok sevdiğin bir TV programı ya da müzik grubu varsa, onların dilini öğrenmek, daha çok izlemek ve dinlemek için büyük bir motivasyon sağlayabilir. Ayrıca, şarkılara sözlerine bakarak eşlik etmek ya da TV programlarını ve filmleri orijinal dilinde izlemek kelime bilgini geliştirmek için kolay ve eğlenceli bir yol olabilir. Sadece sana hoş geldiği için bir dili öğrenmeyi seçmek de iyi bir başlangıç noktası (ayrıca bu, pratik yaptıkça motivasyonunu da artıracak).

BOL BOL KULLANACAĞIN BİR DİL ÖĞREN

Dil öğrenmek tamamen pratik yapmakla alakalı. Yani ne kadar çok konuşur, dinler ve kelimeleri okursan, o kadar iyi. Öğreneceğin dili konuşan bir dostun ya da birlikte çalışabileceğin bir arkadaşın varsa, pratik yapman daha da rahat olur. Ama pratik yapmak için çok zahmete girmek zorunda kalırsan, ilerlemen oldukça yavaş olur. Tabii ki, hiçbir şey kararlı bir dil öğrencisini durduramaz, ama şunu da unutma: Pratik yapmak mükemmelleştirir ve bu pratikler ne kadar çeşitli, ulaşılabilir ve rahat olursa, öğrenmek de o kadar hızlı olur. Fikir oluşturması için, dünyada en çok konuşulan diller üzerine yazılmış makalemize bir bakabilirsin.

SENİN İÇİN EN UYGUN OLAN DİLİ ÖĞREN

Dil öğrenmek çok zaman ve enerji isteyen bir iş. Yani bu süreçte çaba harcamaya hazır olmak gerek. Öğrenmek istediğin dili seçmenin bir yolu da o dilde belirli bir seviyeye gelmenin ne kadar vaktini alacağını hesaplamaktır. Bu hesabı yaptıktan sonra, programına bir bak. Senin anadilinden farklı bir alfabesi olan bir dil öğrenmen çok çaba gerektirir, diğer bir yandan anadiline benzeyen bir yabancı dili öğrenmek daha az zaman alır. Gramer üzerine çalışmaya ve kelime ezberlemeye alışkınsan, ilk defa yeni bir dil öğrenen birinden daha hızlı öğrenirsin muhtemelen. Öğrenmesi en kolay olan diller makalemize de bir göz atabilirsin.

SEYAHATLERİN ESNASINDA KULLANABİLECEĞİN BİR DİL ÖĞREN

Seyahat etmek, bir dili öğrenmek için en faydalı ve en çekici sebeplerden biri. Yerel kültürün içine balıklama atlayacaksın, insanlarla sohbet edeceksin, yol soracaksın, hatta belki de fiyatı düşürmek için pazarlık yapacaksın. İnsanların ne söylediğini anlayabiliyor olmak, güvende hissetmeni sağlayacak. Bu da yurtdışında geçirdiğin zaman boyunca seni biraz da rahatlatacak. Ayrıca, gittiğin yerdeki insanlar oranın dilini öğrenme çabanı takdir edecektir. Hatta bazı yerel deyimleri öğrenme girişimlerini sezerlerse, sana çok daha samimi ve arkadaş canlısı davranacaklardır.

ÖĞRENME ARAÇLARINA SAHİP OLDUĞUN BİR DİL ÖĞREN

İlk kararı verme aşamasında bu kriter en önemli etken olmayabilir, fakat süreç ilerlediğinde önemli hale gelecektir. Öğrenme araçlarının hazır olduğu dili öğrenmek en iyisidir. Telefon uygulamalarını seviyorsan, öğreneceğin dil için hazırlanmış bir uygulama var mı diye kontrol et. Eğer biri ile birlikte öğrenmek istiyorsan, öğrenmeye hevesli bir arkadaş bul. Öğrenme araçlarına ulaşımın ne kadar kolay olursa, dil öğrenme sürecin o kadar hızlı gelişecektir.

YAYGIN OLARAK BİLİNMEYEN BİR DİL ÖĞREN

Dil seçmenin diğer bir yolu da, çok az kişinin öğrendiği bir dili öğrenmektir. Böylece kendini gösterecek ve insanların ilgisini çekeceksin. Tabi, tüm bu öğrenme sürecinin çok daha yavaş ve çok daha zor olacağını da bilmen gerekiyor. Ama yine de bu dilin zorluklarına karşı kürek çekmek, dikkatleri üzerinde toplamak için ihtiyacın olan ayrıcalığı sana kazandıracak.

EF ile 9 farklı yabancı dil öğrenin!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi